![]() |
Energikartläggning i stora företag (EKL) |
Lagen om Energikartläggning i stora företag (2014:266) syftar till att svara upp till de krav som EU ställer på sina medlemsstater, EED (Direktiv 2012/27/EU), för att effektivisera energianvändningen i stora företag. De företag som berörs är enligt lagen skyldig att genomföra en energikartläggning vart fjärde år. Första stora rapporttillfället var under Q1 2017. Denna rapportering har följts upp med årliga uppdateringar och Q1 2021 är det återigen dags för en större revidering. Det är energimyndigheten som är ansvarig för föreskrifter och tillsyn.
Vad är stora företag?
Med stort företag menas i detta fall att företaget sysselsätter minst 250 personer och har en årsomsättning som överstiger 50 miljoner EUR eller en balansomslutning som överstiger 43 miljoner EUR per år.
Certifierad energikartläggare
Energimyndigheten har som krav att kartläggningen skall genomföras av en certifierad energikartläggare eller om företaget har ett certifierat energi- eller miljöledningssystem, en person med särskild kompetens.
Greencon har två medarbetare som är certifierade energikartläggare.
Intervall
En energikartläggning inom ramen för Energikartläggning i stora företag ska genomföras vart fjärde år av någon certifierad energikartläggare eller person med särskild kompetens.
Fyra steg till EKL
Utifrån ett övergripande perspektiv samlas information in och analyseras. Resultatet sammanfattas i en rapport innehållande bland annat en presentation av områden med betydande energianvändning och en handlingsplan med förslag till fortsatt arbete.
Q1 2021 ska en ny övergripande kartläggningen med en handlingsplan finnas tillgänglig om Energimyndigheten önskar granska den i samband med tillsynsbesök.
Nyfiken, skeptisk eller allmänt frågvis? Hör av dig!
Magnus Hedin
073 – 321 12 50
magnus.hedin@greencon.se
Upplägg
Greencon har tagit fram ett förslag till upplägg för att förtydliga arbetsgången och underlätta för företagen. För att skapa en total bild över företagets energianvändning och organisation genomförs inledningsvis en övergripande energikartläggning innehållande fyra steg.
Uppgifter om total energianvändning för byggnader, verksamhetsenergi, transporter och förslag på kostnadseffektiva åtgärder ska rapporteras in till Energimyndigheten. Det fortsatta effektiviseringsarbetet som beskrivs i handlingsplanen kan sedan utföras under en period av fyra år. Efter fyra år ska en ny övergripande kartläggning med tillhörande handlingsplan återigen genomföras och nya uppgifter ska rapporteras in till Energimyndigheten.
1.
Analys av företaget
Organisation
Personer med påverkan på energianvändningen etc.
Fastigheter
Antal fastigheter, byggnader, areor etc.
Verksamhet
Typ av verksamhet etc.
2.
Insamling av energi- och miljödata
Transporter
Tjänstebilar samt övriga transporter.
Fastighetsenergi
Köpt energi till fastigheter.
Verksamhetsenergi
Köpt energi till verksamheten.
3.
Analys av energi- och miljödata
Energianvändning
Framtagande av nyckeltal för områden med betydande energianvändning. Bedömning av besparingspotentialer.
4.
Rapport med handlingsplan
Sammanställning
Presentation av energianvändningen, förslag på fortsatt arbete med t.ex. kartläggningar på detaljerad nivå, utbildning etc.
Nyfiken, skeptisk eller allmänt frågvis? Hör av dig!
Magnus Hedin
073 – 321 12 50
magnus.hedin@greencon.se