![]() |
Aktuellt |
Navigera EU-taxonomin
Vi guidar er till att möta EU-taxonomins krav för byggnader
Att navigera i EU-taxonomin kan kännas överväldigande. Med vår expertis gör vi processen smidig och effektiv, så att ni kan fokusera på era fastigheter medan vi hjälper er att arbeta mot förenlighet i taxonomins kapitel 7.7 Förvärv och ägande av byggnader: Miljömål 1 och Miljömål 2.
Vi erbjuder:
- Kartläggning av energiklass och primärenergital för att utvärdera fastigheternas status i relation till Miljömål 1.
- Klimatriskanalyser och åtgärdsförslag för att klimatanpassa byggnaderna i enlighet med EU-taxonomin och trygga ett hållbart och långsiktigt fastighetsbestånd.
Är du nyfiken eller vill veta mer om hur vi kan stötta er på vägen? Hör av dig, så berättar vi mer!
Läs mer om Klimatrisk-och-sårbarhetsanalys här
Läs mer om Miljöcertifiering här
Webinarier
Webinarier ersätter GreenView-dagen
Under 2025 ersätter vi GreenView-dagen med en serie spännande webinarier.
Få en snabb genomgång av GreenView i mars och delta i fokuswebinarier om ronderingsmodulen, OVK, radonmätningar och mer under året.
Alla sessioner spelas in och kan användas som utbildningsmaterial.
Perfekt för att fördjupa er förståelse och få nya idéer. Mer info och anmälan kommer snart!
Läs mer om GreenView:
Höjda elnätsavgifter
Kraftigt höjda elnätsavgifter
Greencon kan hjälpa dig att nätoptimera dina elanläggningar
Vid årsskiftet har de flesta nätbolag genomfört kraftiga prishöjningar för att föra över el i nätet. För många elanvändare innebär detta avsevärt högre kostnader, särskilt för företag och fastighetsägare med stora elanläggningar. Men det stannar inte där – framöver väntar nya spelregler inom elnätsområdet, vilket kan innebära ytterligare ekonomiska utmaningar.
Elnätsverksamhet – ett naturligt och legalt monopol
Elnätsverksamhet är ett så kallat naturligt monopol, vilket innebär att det ur ett samhällsekonomiskt perspektiv inte är försvarbart att bygga flera parallella elnät inom ett och samma område. Att ha konkurrerande elnät skulle vara både dyrt och ineffektivt, och därför har varje nätbolag ensamrätt på att distribuera el inom sitt geografiska område.
För att säkerställa att dessa monopol inte missbrukas, är elnätsföretagen också legala monopol, vilket innebär att deras verksamhet regleras av myndigheter och ska bedrivas med skälig lönsamhet.
Trots denna reglering har nätavgifterna ökat kraftigt de senaste åren, och det blir allt viktigare för företag och fastighetsägare att optimera sin mätarsäkring och tariff för att hålla kostnaderna nere.
Så kan Greencon hjälpa dig att nätoptimera dina elanläggningar
För att möta dessa förändringar är det avgörande att minimera onödiga kostnader genom smarta och effektiva lösningar. Greencon erbjuder expertis inom nätoptimering, vilket innebär att vi hjälper er att:
- Minska effekttoppar och därmed undvika onödigt höga avgifter
- Optimera elanvändningen genom smart laststyrning och dataanalys
- Anpassa förbrukningen för att minska kostnader kopplade till nya tariffmodeller
Genom en kombination av tekniska lösningar och strategisk rådgivning hjälper vi våra kunder att ta kontroll över sin elanvändning och rusta sig inför framtidens energimarknad.
Vill du veta mer om hur vi kan optimera din elanläggning och sänka dina elnätskostnader?
Kontakta oss på Greencon redan idag!
/Magnus Hedin
God Jul!
Vi är djupt tacksamma för vår fantastiska personal och allt arbete som utförs.
Tack för ert engagemang och för att ni gör vår gemenskap stark!
Vi frågade våra medarbetare vilka ideella hjälporganisationer som ligger dem varmt om hjärtat.
Följande organisationer fick flest röster och får dela på våra julklappspengar 2024:
Min Stora Dag
Hjärnfonden
Barncancerfonden
Suicide Zero
Vi önskar er en god och fridfull jul!
Hälsningar från
Magnus & Marcus
Brandsäkerhet
För att möta den ökade efterfrågan på våra tjänster är vi glada att välkomna flera nya medarbetare till vårt team.
Anton Ljunghusen och Rikard Fröman har i många år arbetat i brandskyddsbranschen, och tillsammans har de startat upp en brandskyddssektion hos oss på Greencon. Detta innebär att vi nu besitter en helt annan kompetens inom brandskydd/SBA, och levererar desto fler konsulttjänster, och även brandskyddsmaterial och service.
Anton Ljunghusen
anton.ljunghusen@greencon.se
072 – 403 26 68
Rikard Fröman
rikard.froman@greencon.se
076 – 139 20 46
Läs mer:
www.greencon.se/greencon-safety
Ny EKL-period
Den sista mars 2025 är det dags för en ny rapportering till Energimyndigheten för företag som omfattas av EKL-kraven. Denna rapportering sker vart fjärde år och kräver en ny övergripande beskrivning som grund för rapporteringen.
Greencons certifierade kartläggare är redo att hjälpa dig med att ta fram denna beskrivning och allt underlag som behövs. Kraven för vilka företag som omfattas av EKL är på väg att förändras enligt det reviderade EU-direktivet, vilket innebär att kravet nu baseras på energianvändning istället för omsättning och antal anställda. Detta kommer att påverka vilka företag som behöver rapportera.
Tills de nya kraven är på plats gäller den gamla definitionen. Företag som tidigare omfattats men som nu har en energianvändning under 2,8 GWh per år kan dock söka dispens för att slippa rapportera.
Se gärna Energikartläggning i stora företag – senaste nytt om EED (idrelay.com)
Om du har några frågor eller vill veta mer om hur vi kan hjälpa just ditt företag, tveka inte att kontakta oss. Vi ser fram emot att höra från dig!
Läs mer om EKL här
Greencon växlar upp!
För att möta den ökande efterfrågan på våra tjänster är vi glada att välkomna flera nya medarbetare till vårt team.
- Miljöavdelningen får förstärkning av Nova Hedberg och Walter Gezelius.
- Kommunikationsavdelningen får en ny medarbetare i Gabriella Rehn Molander, som ska hjälpa oss att utveckla vår kommunikation.
- GreenView-avdelningen expanderar med två systemutvecklare, Niklas och Markus Martinsson, supportteknikern Rasmus Samuelsson samt projektledarna Adam Lundqvist och Emil Englin. Extra roligt är det att få välkomna tillbaka Emil Englin, som efter nya äventyr nu återvänder till Greencon.
VI HAR FLYTTAT!
Nytt Kapitel för Greencon Energi & Miljö!
Vi har nytt kontor och vår nya adress är:
Södra Centralgatan 5
802 50 Gävle.
Det nya kontoret är även det nära Gävles Centralstation, vi bara har bytt sida på järnvägen och Gavleån.
Vi har flyttat till en ny och spännande plats precis söder om Polishuset i Gävle.
Vårt nya, nyrenoverade fyravåningshus på Södra Centralgatan 5 är något vi är mycket stolta över.
Om du har vägarna förbi, titta gärna in! Vi bjuder på en kopp kaffe och en rundvandring i våra trivsamma lokaler där vi tillsammans skapar framtidens innovativa tjänster.
Välkommen in!
Utökad support
Vi har glädjen att utöka vår support med ännu en person, hjärtligt välkommen säger vi till Rasmus Samuelsson.
Vi frågor och funderingar kring GreenView är det nu ett stabilt och trevlig gäng på fyra personer som svarar i telefon och på mail, väl mött!
Nya hållbarhetsdirektiv
Nytt år – nya hållbarhetsdirektiv!
2024 är här vilket innebär skarpt läge för EU:s nya hållbarhetsdirektiv CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Företagens hållbarhetsrapportering tar nu stora steg framåt genom införandet av nya krav. Dessa inkluderar en grundlig dubbel väsentlighetsanalys och efterlevnad av den nya rapporteringsstandarden ESRS.
Många företag runt om i landet arbetar intensivt för att klargöra tolkningen, implementeringen och rapporteringen av det aktuella direktivet. Implementeringen av CSRD kommer att genomföras successivt, baserat på företagens storlek. Vi har sammanställt riktlinjer som gäller från och med räkenskapsåret 2024 och framåt:
Det är nu hög tid att förstå hur du och din organisation påverkas och vilka krav som ställs framåt.
”Att lyckas med CSRD handlar om att vara förberedd, planera väl och avsätta de resurser som krävs”, säger Caroline Granzell, miljöstrateg på Greencon.
Här är Carolines tre tips för att lyckas med CSRD:
- Kunskap är A och O. Sätt er in i kraven och de obligatoriska ESRS-punkterna.
- Genomför en dubbel väsentlighetsanalys. Kartlägg värdekedjan, era väsentliga hållbarhetsaspekter och potentiell påverkan genom ett inifrån-och-ut-perspektiv. Analysen lägger grunden för vilka ESRS-punkter ni ska rapportera.
- Tänk positivt! Se det nya direktivet som en möjlighet att främja både effektivare processer, konkurrenskraft och ytterligare affärsutveckling.
Våra miljöstrateger finns tillgängliga i samtliga kundprojekt och kan vara behjälpliga med strategisk rådgivning och stöd under hela resans gång.
Läs mer om Klimatrisker & sårbarhetsanalyser hos Greencon här